UNGA
OCH
VUXNA HUNDAR
Vi välkomnar både unga och vuxna hundar, med deras förare för en trevlig och utvecklande samvaro.
PRAKTISK TRÄNING GRUND OCH MER AVANCERAD, ALLT EFTER DINA ÖNSKEMÅL OCH FÖRUTSÄTTNINGAR. DESSUTOM HAR VI TEORI, MED FRÅGOR OCH SAMTAL.
UTÖVER ÖVNINGAR LÄGGER VI TONVIKTEN PÅ EN TREVLIG SOCIAL SAMVARO!
KURSER VÅR OCH HÖST ...
Måndagar ...
Vi brukar ha många deltagare, så vi ordnar två kurser - en på eftermiddagen
med mig som ledare, och med duktiga Anna-Karin Martinsson och Kerstin Nilsson som medhjälpare - och en lite senare på kvällen för Ewa Rydell och Stellan Axelson, med Nathalie Isaksson som medhjälpare.
MVH/William.
Kontakt: via mail: william.karlfeldt@gmail.com
--- --- ---
... Men VARDAGSLYDNAD då ...?
JA! Vardagen måste ju fungera,
för både hunden och den övriga familjen.
Hunden behöver känna trygghet, och vi med den!
Så visst vill jag att min hund ska komma
när jag kallar, och absolut är det så att den
måste lyssna och lyda, när den är på väg ut i trafiken,
och jag ropar mitt kommando: STANNA!
Men våra kurser innehåller så mycket mer.
Fortsättning nedan ...
--- --- --- --- ---
Så här tänker jag ...
Idag är hunden en naturlig medlem i familjen.
Jag tänker mig att idealet inom en familj är en nära relation, som grundar sig på trygghet, ömsesidig respekt och tillit. I en sådan relation lever vi i samförstånd och empati. Båda parter har glädje av varandra. Detta gäller även för hunden och mig.
Det är ett stort ansvar att ha hund. Om hunden uppför sig illa, visar aggression och är allmänt besvärlig och oregerlig, kan du välja att lämna bort den, göra dig av med den. Men om det är du som är helt hopplös och uppför dig illa - kan jag som hund inte välja bort dig. Inte välja att flytta in hos min trevliga granne - som alltid "klappar om mig och ger mig godis".
OK. Det är jag som har ansvar, jag som bestämmer ... men inte jämt. Hunden måste också ibland få känna att den kan välja: Hunden kanske tänker att nu, vill jag följa den här stigen ... här vill jag stanna och nosa ett tag. Härliga dofter! Grannens söta pudel har nyligen varit här ...
När vi går över vägen tillsammans är det jag som ser till att ingenting händer. När vi på promenaden möter ett främmande ekipage är det jag som har hela ansvaret.
--- --- ---
För ett par generationer sedan var hunden ett djur, med en speciell uppgift - förpassat till en avskild rastgård. Ingen hade väl en tanke på hur hunden mådde, eller varför den skällde. Man kastade till den en köttbit.
Nu är det andra tider. Hunden har flyttat in i familjen. Idag bor Svante, Åke, Emma och Stina inomhus i värmen. Hunden vistas ofta naturligt i soffa och fåtölj, kanske sover i vår gemensamma säng.på ungefär samma villkor som vi övriga. Den måste nu anpassa sig till våra regler. När hyreskontraktet kräver tystnad vid en viss tid på kvällen, gäller detta även hunden.
Vi utsätter fortfarande hunden för en hel del "måsten". Men jag skulle vilja fokusera på det positiva i vår relation.
Vi behöver inte anstränga oss särskilt mycket för att få uppskattning i form av en viftande svans. Hunden är nästan alltid beredd på att anta varje lekinvit - under hela livet. När vi tar fram kopplet, står den redan vid dörren, full av förväntan.
Du som har uppfostrat ungar och tonåringar, kan vara lugn. Att fostra hunden är mycket enklare, och billigare. Ett par godisbitar bara, så ställer den upp. Den vill vara med dig, går gärna nära dig, skäms aldrig för dig ... Du har alla förutsättningar att lyckas!
--- --- --- --- ---
Praktiska övningar:
Vi hjälper dig och hunden med övningar i följsamhet, kontakt, samarbete, koncentration, impulskontroll, avslappning, passivitet, hundmöten m.m.
Miljöombyte, dvs. träning på olika platser kan också vara ett viktigt komplement. Och naturligtvis tränar vi grundläggande moment, som inkallning, stanna kvar, gå fint, sitt - ligg - stå osv. Om detta är alltför svårt, så tar vi det från grunden. Är det för lätt, så lägger vi in störningsmoment ...
Är det någonting som är viktigare än de övriga färdigheterna? Hunden måste få vara fri och sträcka ut ibland - om inte annat, så inom inhägnat område. Men ... den måste absolut komma då vi kallar på den. Och den ska komma med fart!!!
En promenad ska vara trivsam för alla parter - inte en dragkamp! Och naturligtvis ska din hund kunna stanna kvar, då du kommenderar detta. Detta är lika självklart som att den kommer då du kallar på den.
Om några av er inte har kommit så långt, så anpassar vi svårighetsgraden därefter. Om ni har kommit lite längre, så ökar vi svårighetsgraden för er, med mera fokus på tempo och störningar ... gå fot utan koppel, stanna kvar och inkallning av flera hundar samtidigt, avslappningsövningar, inkallning förbi frestande godis ... m.m.
Naturligtvis tränar vi också på det just du önskar träna!
Om du har en något äldre hund ...
Det finns ett talesätt: "Det går inte att lära gamla hundar att sitta". Ska vi slå vad?
Jag tror att även äldre hundar både kan, och behöver sitta ibland, och kanske vila en stund.
--- --- --- --- ---
Samhället är inte alltid anpassat för att hunden ska trivas och må bra. Här behövs vissa regler och en säker handledning. På kursen arbetar vi på ett lustbetonat sätt, med belöning - aldrig bestraffning. Hunden är inte elak eller trotsig, bara okunnig om vår uppfattning om rätt och fel. Det som var inlärt pch befäst hos valpen, kan behöva övas igen. Hunden behöver kanske återigen lära sig att träffa, acceptera och umgås med främmande människor och hundar - kanhända får den nya hundkompisar.
Kom ihåg att din hund behöver en omtänksam och tydlig förebild, som alltid finns där och har TID! Det finns inga genvägar eller snabbkurser, för att slippa ta sitt ansvar! Det är du som bygger och stärker relationen. Vi ger dig råd och tips, och verktygen för fortsatt träning.
Välkommen och lycka till!
LÄSTIPS:
Anders Hallgren: "Drivkraft och motivation"
Kerstin Malm: "Tänk om jag kunde lyssna"
Per Jensen: Hundens språk och tankar", "Den missförstådda hunden", "Djurens känslor",
"Att leva med hund", "Hunden som skäms ...
Åsa Ahlbom: "Vardagsuppfostran med känsla och respekt".
Kenth Svartberg: "Bra relation" med honnörsorden trygghet, samarbete och bestämmande.
Eva Bodfäldt: "Kontaktkontraktet!"
Peter Ekeström: "Hundskolan: Grundlydnad & skötsel"
--- --- --- --- ---
Jag utgår ifrån bland annat dessa författare och deras böcker i våra samtal under teorin
och övningar i praktiken.
............................................................................................................................................
MVH/William.
TRÄNINGSTIPS
Nästan varje kursdeltagare vill ha tips på hur man får hunden att gå fint i kopplet.
Du kan få många tips av mig och övriga handledare. Om du söker på nätet på just "gå fint i koppel", så tävlar experterna i att ge goda råd.
MEN har du tänkt på vad det innebär när din hund tillåts sträcka kopplet under promenaden ... ett par sekunder ... några minuter ... eller kanske till och med under större delen av promenaden???
JO, DÅ TRÄNAR FÖRSTÅS DIN HUND PÅ ATT DRA I KOPPLET!
Och den lär sig snabbt ...
--- --- ---
Stanna upp, invänta kontakt, backa lite lekfullt. När hunden följer dig, beröm och belöna, gärna lekfullt, uppmuntrande.
-- -- --
Om detta inte fungerar tillfredsställande, träna gärna på ett lite mer öppet område - använd LÅNGLINA! Du fäster den runt din midja eller i bältet. Härigenom sparar du händer, armar och axlar. Men framför allt får din hund en möjlighet att röra sig mer fritt, och kommer dessutom antagligen att följa dig bättre.
Kanske har du egna tips?
Hör gärna av dig!
MVH/William.
william.karlfeldt@gmail.com